Dr. Cansu Bilginer Kılıç | Protetik Diş Tedavisi Uzmanı / Diş Hekimi, Prosthodontist / Dentist

Oldukça az sayıda insan, yaşlılıklarında bile hala sağlıklı dişlere ve sıkı, pembe diş etlerine sahiptir. Birçok kişi genç yaşta diş problemlerinden mustariptir Diş eti çekilmesi zor bir süreçtir. Diş eti çekilmesiyle ilgili en önemli gerçekleri burada bir araya getirdik.

Dişlerdeki Diş Etleri Çekildiğinde Ne Olur?

Diş eti, dişlerimizin her birini kaplayan bir mukoza zarıdır. Diş kökünü korur ve aynı zamanda nüfuz eden mikroplara karşı koruma sağlar. Bununla birlikte, plakların neden olduğu bakteriler zamanla diş etlerine nüfuz edebilir. Orada sıklıkla diş eti iltihabına neden olurlar. Diş eti iltihabı olarak da bilinirler. İltihap nedeniyle diş etleri şişer ve yavaş yavaş dişlerden çekilir. Bu süreç daha uzun bir süre devam ederse, buna diş eti çekilmesi denir.

Dişeti Çekilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Diş eti hastalığında birkaç faktör vardır. Çoğu durumda, iltihaplanma, yanlış veya yetersiz ağız hijyeninden kaynaklanır. Sigarada bulunan nikotin ağızdaki mukoza zarlarına şiddetli bir şekilde saldırdığı için sigara içenler özellikle diş eti problemlerinden etkilenirler. Dengesiz, düşük vitaminli bir diyet ve aşırı alkol tüketimi de diş eti iltihabının gelişimini destekler.

Başka bir neden kalıcı psikolojik stres olabilir. Diyabet veya kardiyovasküler rahatsızlıklar gibi kronik hastalıkları olan kişiler de risk grubuna dâhildir. Araştırmacılar ayrıca son zamanlarda bazı insanların bakteriyel diş hastalığına genetik olarak daha dirençli olduğunu keşfettiler.

Diş Eti Hastalığım Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Çoğu durumda, diş eti çekilmesinin başlangıcı, zaman zaman kendiliğinden kanamaya meyilli olan kırmızı diş etleri ile fark edilir hale gelir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra durulanan diş macununda genellikle küçük kan izleri bulunur. Kesin bir işaret, örneğin bir diş fırçasıyla fırçalarken, aynı zamanda basınca çok duyarlı olan diş etlerinin açık bir şekilde şişmesidir.

Diş eti iltihabının bir yan etkisi olarak, birçok hasta, bakteriyel ayrışma reaksiyonlarının bir sonucu olarak ağız kokusu yaşar. Dişlerin kendisinde diş etlerinde belirgin bir çekilme görebilirsiniz. Tedavi yapılmadan diş etleri çekildikçe diş boyunları açığa çıkar; sonuç olarak dişler daha uzun görünür.

Diş Eti Çekilmesini Nasıl Tedavi Edebilirim?

Diş eti iltihabındaki ana faktörlerden biri diş eti çizgisinde oluşmaya meyilli plaktır. Plak bakterileri özellikle dişlerinizin arasındaki boşluklarda hızla yayılabilir çünkü onlara diş fırçasıyla ulaşamazsınız. Diyet de önemli bir noktadır. Büyük ölçüde meyve, sebze ve tahıl ürünleri gibi bitki bazlı gıdalardan oluşmalıdır. Yüksek şeker içeriğine sahip yiyecek ve içecekler, özellikle her gün çok miktarda tüketiyorsanız, diş sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Altı ayda bir profesyonel diş temizliği diş sağlığını korumak için idealdir. Kök bölgesinin açığa çıkmasına ve diş boyunlarının açığa çıkmasına neden olur. Dişeti çekilmesi esas olarak 40 yaşın üzerindeki yetişkinlerde görülür. Değişiklik ancak dişin aşırı duyarlılığına neden oluyorsa veya estetik görünümü etkiliyorsa patolojiktir.

Diş Eti Çekilmesinin Ortaya Çıkması

Dişeti çekilmesi, diş eti hastalığından da kaynaklanabilir. Diş eti iltihabına diş etlerinin iltihaplanmasına yol açan plak neden olur. Diş eti kenarlarındaki plaklar diş etlerinin iltihaplanmasına neden olur. Bunun sonucunda geri çekilir, dişlerden ayrılır ve küçülür. Diş eti çekilmesi de yanlış fırçalamadan kaynaklanır. Yanlış fırçalama hareketleri veya aşırı basınç diş etlerine zarar verir. Diş eti çekilmesi için bir diğer risk faktörü diş gıcırdatmadır.

Diş Eti Çekilmesini Önleyin

Diş eti çekilmesi ne kadar ilerlemişse tedavisi o kadar zor olur. Etkilenenler her zaman ağız hijyenlerine özellikle dikkat etmelidir. Mükemmel ağız hijyeni plak oluşumunu engeller. Çünkü bakteriler diş eti çizgisinden uzak tutulur. Diş ipi kullanan ve diş hekimi ile düzenli randevuları olan hastalar diş eti problemlerini etkili bir şekilde önler. Diş hekimi ziyareti genellikle yılda iki kez yapılmalıdır. Profesyonel diş temizliği genellikle tavsiye edilir. Diş hekimi, diş fırçası ile ulaşılamayan plakları çıkarır.

Günlük yaşamda her zaman kapsamlı bakım önerilir. Dişler günde en az iki kez fırçalanmalı ve günde bir kez diş ipi kullanılmalıdır. Dişlerinizi fırçalarken doğru fırçalama tekniği çok önemlidir. Bu, kılların diş eti çizgisinin bir milimetre altına kadar çıkmasını sağlar. Daha sonra plakları oradan çıkarırlar. Diş etlerine zarar verilmemeli, sadece hafifçe masaj yapılmalıdır.

Dişeti Çekilmesi Nedenleri Ve Tedavisi

Nikotin ve tütün çok sayıda sağlık sorununa neden olur. Diş eti çekilmesi olan kişilerin sigarayı bırakması en iyisidir. Sigara içmek kan mikrosirkülasyonunu bozar ve tükürük salgısını azaltır. Ancak tükürük dişleri korumak için gereklidir. Ağızdaki piercingler de diş ve diş etlerinde problemlere yol açabilir.

Diş eti çekilmesi zaten çok ilerlemişse, sadece dişçiye gitmek yardımcı olabilir. Doktorunuz Diş eti çekilmesinin nedenlerini kesin olarak belirleyebilir. Tedavi konusunda tavsiyelerde bulunur ve daha fazla eylem önerir. Diş eti çekilmesi bir gecede olmaz. Bunun nedenleri çoğunlukla kümülatiftir. Bu nedenle, aşağıdaki tavsiyelere uyulmalıdır:

  1. Sigarayı bir an önce bırakın.
  2. Daha az alkol tüketin.
  3. Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın.
  4. Diş ipi kullanın.
  5. Doğru diş fırçalama tekniğini öğrenin.


Diş Eti Çekilmesi Nedir, Neden Olur? Konulu yazımızın sona geliyoruz. Bu yazımızda diş ve ağız bakımı için çok önemli olan diş etleri hakkında bilgiler paylaştık. Yazımızda belirtilen tavsiyelerden yararlanarak sağlıklı ve güçlü bir diş etine kolayca sahip olabilirsiniz. Dişlerinize uygulayacağınız günlük periyodik bakım ile diş eti çekilmesinin önüne geçtiğiniz gibi diğer diş sorunlarıyla karşı karşıya kalmaya riskini tamamen ortadan kaldırırsınız.