Dr. Cansu Bilginer Kılıç | Protetik Diş Tedavisi Uzmanı / Diş Hekimi, Prosthodontist / Dentist

Apse, bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu bir kabarcıkta irin topluluğudur. Dişte apse oluşmasının çeşitli nedenleri vardır. 

Bir diş apsesine her zaman irinin oluşturduğu bir iltihap neden olur. Bu irin, vücutta bitişik dokudan vücut tarafından kapatılan bir boşluk oluşturur. Bu, boyut olarak değişebilen irin dolu bir kabarcık oluşturur. Diş etlerinde derin veya yüzeye yakın olabilir ve hatta görülebilir.

Diş Apsesini Nasıl Tanırım?

İlk başta, muhtemelen ağrıdan dişte bir apse fark edeceksiniz. Bunlar ilk başta oldukça hafif olabilir ve daha çok baskı gibi gelebilir, ancak bu hızla şiddetli diş ağrısına dönüşebilir.

Aşağıdaki Belirtiler Ve Semptomlar Diş Apsesine İşaret Eder

  • Şiddetli ve kalıcı diş ağrısı, zonklama ve zonklama
  • Kulak, boğaz ve çene kemiğine yayılabilen diş ağrısı
  • Çiğneme veya ısırma sırasında ağrı – hassasiyet
  • Sıcak ve soğuğa karşı ağrı hassasiyeti
  • Muhtemelen ateş
  • Çene bölgesindeki lenf bezlerinin şişmesi
  • Diş ağrısı bölgesinde şişmiş yüz
  • Kaçan irin akıntısından kaynaklanan kötü tat ve koku

Apse İçin Diş Hekimine Ne Zaman Gitmelisiniz?

Dişinizde apse olduğundan şüphelendiğiniz an hemen bir diş hekimine görünmelisiniz. Kimsenin bunu duymak istemediğini biliyorum ama gerçekten yardım almanın tek yolu bu. Çünkü apse aşırı derecede ağrılı olabilir ve aynı zamanda risksiz değildir çünkü bakteriler vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Dişçiyi görmek için fazla beklemeyin yoksa daha da kötüleşecektir.

 
Apseli Bir Dişi Nasıl Anlayabilirsiniz?

Bazen diş etlerinde küçük bir sivilce görebilirsiniz. Özellikle apse diş eti çizgisine yakınsa. Böyle bir sivilce ayrıca bir aft veya diş fistülü olabilir. Ayrıca diş etlerinizde şişlik hissedebilir veya hatta görebilirsiniz. Bu apseli bir diş de olabilir.
 

Apse doğrudan dişin kökündeyse, yani dokunun derinliklerindeyse, hiçbir şey görememeniz de mümkündür. Ama bir noktada kesinlikle hissedeceksiniz ve daha sonra mümkün olan en kısa sürede dişçiye gideceksiniz, bu ne yazık ki önlenemez, çünkü apse genellikle neden ortadan kaldırılana kadar kendi kendine kaybolmaz.

Apseli Diş Tehlikeli Midir?

Dişinizin apse olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen bir diş hekimine görünmelisiniz, Çünkü dişte oluşan apse tehlikeli olabilir, hatta bazı durumlarda hayati tehlike oluşturabilir. Ne kadar erken tespit edilirse tedavisi o kadar kolay olur. Ayrıca, çok uzun süre beklerseniz aşırı derecede acı verici hale gelebilir.

Apseli bir diş tedavi edilmezse büyümeye devam edebilir ve büyüyebilir. Tüm vücuda yayılır ve sağlıklı dokuyu yok eder. Apse büyüdükçe doku hasarı da artar. Ayrıca hastalıklı, neden olan diş daha fazla hasar görür ve ölebilir. Çene kemiğine de saldırılabilir. Apseden gelen irin bakterileri tüm vücuda zararlıdır. İrin bakterileri yalnızca iltihabın nedeni ile sınırlı değildir, tüm vücuda yayılabilir ve hasara neden olabilir. Hatta sepsise (kan zehirlenmesi) veya deri ve deri altı doku enfeksiyonuna bile yol açabilir. 

 
Diş Hekimi Diş Apsesini Nasıl Tedavi Eder?

İlk olarak, doktorunuz apsenin nedeninin bir resmini çekecek ve muhtemelen bir röntgen çekecektir. Ardından ağrıyı dindirecek ve steril aletlerle lokal anestezi altında apseyi açacak ve irini dikkatlice aspire edecektir. Bu tek başına genellikle ağrıyı giderir çünkü basınç kaldırılmıştır.

Diş apsesi açıldıktan sonra diş hekimi bu bölgeyi anti bakteriyel bir madde ile temizleyecektir. Apse kapanmaz çünkü irin önümüzdeki birkaç gün içinde akmaya devam edecektir. Ek olarak, bakteriyel enfeksiyonu kontrol etmek için muhtemelen antibiyotik almanız gerekecektir.

 
Apsenin Nedeni De Ortadan Kaldırılmalıdır.

Ayrıca diş hekimi tüm sıkıntıların nedeni ile de ilgilenecektir. Bu, örneğin kötü dişler veya kanal tedavisi gerektiren çürük bir diş veya sürme bozukluğu olan bir yirmilik diş olabilir. Bu diş tedavisini mutlaka yaptırmalısınız, aksi takdirde iltihap alevlenmeye devam edecek ve kısa sürede yeni bir apse oluşturacaktır. Bu nedenle apsenin nedeni mutlaka ortadan kaldırılmalıdır, aksi takdirde görünürde bir tedavi yoktur.

Diş Etlerinde Apseyi Kendim Delebilir Miyim?

Baskıyı ve dolayısıyla acıyı azaltabilecek olsa bile bunu hiçbir koşulda yapmamalısınız. Apse sadece steril aletler kullanan bir uzman tarafından açılmalı, aspire edilmeli ve bakımı yapılmalıdır. Aksi takdirde, iltihabın odağına daha fazla bakteri girebilir. Ek olarak, irin yutulmamalıdır, çünkü salgı, aksi takdirde vücuda yayılabilecek bakterilerle doludur


Apseli bir diş son derece ağrılı ve ciddi bir konudur. Bu yüzden kendi başınıza deneme yapmamalısınız. Bu nedenle 1. adım diş hekimi veya diş kliniğinden hızlı bir randevu almaktır. Yüzünüz şişmişse, bir profesyonel görene kadar şişliği gidermek için buz paketleri kullanabilirsiniz. Ayrıca ılık tuzlu su ile durulamak ağrıyı dindirebilir ve dezenfekte edebilir.

 
Diş Apsesinin Önlenmesi Mümkün Mü?

Dişte apse kendiliğinden oluşmaz, her zaman bir nedeni vardır. Diş çürüğünü ve diş eti iltihabını erken bir aşamada tespit edip tedavi edebilir. Bu genellikle diş apsesi veya periodontitis gibi ciddi sorunları önleyebilir. Ayrıca gerekirse dişlerinizi aile diş hekiminiz tarafından profesyonelce temizlettirebilirsiniz. Bu bir yandan size güzel beyaz dişler verir, diğer yandan da diş çürümesine, diş eti iltihabına, ağız kokusuna vb. karşı önleyici etkiye sahiptir.

 
Ağız Apseleri Tehlikeli Midir?

Evet, apseli dişler çok tehlikeli olabilir ve sağlığınızı tehdit edebilir. Bu nedenle en kısa sürede bir diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir. Sadece apseyi tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda sebebini de tedavi etmelidir. Diş hekimine ne kadar erken giderseniz, tedavi o kadar kolay olacaktır. Apse Nedir, Neden Olur? Konulu yazımızın sonuna geldik. Bu yazıda apse oluşumu ve etkileri hakkında bilgiler paylaştık