Dr. Cansu Bilginer Kılıç | Protetik Diş Tedavisi Uzmanı / Diş Hekimi, Prosthodontist / Dentist

Sağlıklı dişlere sahip olmayı herkes ister. Bu yazımızda sağlıklı dişlere sahip olmak için bilmemiz gerekenler ve yapılması gereken adımlar hakkında bilgiler paylaşacağız. Yazımızı sonuna kadar sabırla okuyabilirseniz ağız sağlığı ve sağlıklı dişler için merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bulmuş olacaksınız.

Sağlıklı Dişlerin Özellikleri Nelerdir?

Dişlerinizin sağlıklı olması için bakımlarının düzenli olarak yapılıyor olması gerekmektedir. Sağlıklı dişler aşağıdaki 5 maddeyi tam olarak sağlar. Sağlıklı dişleri gösteren 5 işaret nedir?

  • Sağlıklı dişler sarı değildir. Dişlerin renk tonu beyazdır. Bu beyazlık sentetik bir beyazlık olmamalıdır. Eğer dişlerinizin bakımını her gün düzenli olarak yaparsanız doğal diş beyazlığına kavuşabilirsiniz.
  • Sağlıklı dişlerde lekeler yoktur. Bazı dişlerde sarı ve koyu renklerde lekeler olduğunu görebilirsiniz. Bu lekeler yemek artıklarının dişte kalmasından, sigara ve tütün ürünlerinin yoğun olarak kullanılmasından kaynaklıdır. Sağlıklı bir dişe sahip olmak istiyorsanız diş bakımına özen göstermekle beraber, leke yapıcı davranışlardan uzak durmanız gerekir. Örneğin sigara ve alkol tüketimini azaltmak iyi bir seçenektir.
  • Sağlıklı dişler tamdır. Ağızda eksik bir diş yoktur. Bazı durumlarda dişlerin bakımı yapılsa da dişlerde eksiklikler olabilir. Bunun nedeni kalıtsal hastalıklar ya da başka nedenler olabilir. Bu neden ile her eksik olan diş, dişlerin sağlıksız olduğunu göstermez.
  • Sağlıklı dişlerde diş eti çekilmesi görülmez. Diş eti çekilmesi ciddi bir sorundur. Eğer diş bakımlarınıza dikkat ederseniz bu sorunla karşı karşıya kalmazsınız.
  • Sağlıklı dişler parlaktır. Sağlıklı dişler inci gibi sıralanır ve parlak bir yapı içerir. Leke ve sararma olmadığı için dişler parlak bir yapıya kavuşur.

Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı dişlere sahip olmak için bilinçli bir şekilde diş bakımı yapılmalıdır. Sağlıklı bir diş yapısına kavuşmak için aşağıdaki adımlara dikkat etmek gereklidir.

  • Dişleri düzenli olarak günde en az 2 fırçalamak
  • Günde en az bir kere diş ipi kullanmak
  • Günde en az bir kere ağız gargarası kullanmak
  • 6 ayda bir diş doktoruna giderek gerekli kontrollerden geçmek
  • Beslenmeye dikkat etmek

Dişleri Düzenli Olarak Günde En Az 2 Fırçalamak

Diş fırçalamak diş bakımı için en önemli ve güçlü araçtır. Dişler doğru şekilde ve doğru sürede fırçalamalıdır. Dişler fırçalanırken ağzın tüm noktalarına diş macunun temas etmesi sağlamalıdır. Diş fırçasının girebildiği tüm alanlar diş fırçası ile güzelce temizlenmelidir. Eksiksiz bir diş fırçalama işlemi genelde 2 dakika kadar sürmelidir.

Bunun altında olan bir diş fırçalama işleminde tam bir hijyen sağlanamaz. Dişler fırçalandıktan sonra dilde diş fırçası yardımıyla güzelce temizlenmelidir. Günde 3 kez dişleri fırçalamak diş bakımı için idealdir. Ama genelde 3 kere diş fırçalama için müsait olunamaz. Bu nedenle sabah kahvaltından sonra ve akşam yatmadan önce 2 dakika boyunca dişleri fırçalamak dişlerde oluşabilecek mikrop ve bakterilerin önüne geçecektir. Düzenli olarak dişleri fırçalamak dişlerde oluşabilecek çürüme ve oyukların ortaya çıkmasını engeller.

Günde En Az Bir Kere Diş İpi Kullanmak

Dişleri ne kadar iyi fırçalarsanız fırçalayın mutlaka diş aralıklarında yemek artıkları kalacaktır. Diş fırçalamak dişlerinizi % 65 oranında temizler. Geriye kalan yemek artıklarını temizlemek için diş ipi kullanmanız gerekir. Diş ipini gece yatmadan önce dişlerinizi fırçaladıktan sonra kullanabilirsiniz. Diş ipi kullanımı genel olarak 4 dakika kadar sürmektedir. Diş fırçalamaya göre daha uzun sürse de mutlaka ihmal etmeden devam etmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü diş ipi kullanımı dişlerin arasında kalan yemek artıklarını tamamen çıkarmak için uygulanabilecek tek yöntemdir.

Günde En Az Bir Kere Ağız Gargarası Kullanmak

Dişini fırçaladıktan ve diş ipiyle temizledikten sonra ağzınızda kalması muhtemel bakterilerin tamamen önüne geçmek için ağız gargarası kullanabilirsiniz. Ağız gargaraları ağzı tamamen dezenfekte ederek mikropların ağız içinde yuvalanmasını tamamen engeller. Eğer mümkünse her diş fırçalama işleminden sonra ağız gargarası yapabilirsiniz. Fazla vaktiniz olmuyorsa yatmadan önce mutlaka ağız gargarası kullanarak dişlerinizin bakımını yapmalısınız.

6 Ayda Bir Diş Doktoruna Giderek Gerekli Kontrollerden Geçmek

Tüm diş bakımınızı düzenli olarak yapsanız da 6 ayda bir mutlaka diş doktoruna gitmeniz gerekmektedir. Diş doktoru dişlerinizin genel kontrolünü yaptıktan sonra alınması gereken önlemler hakkında size bilgi verir. Örneğin diş taşlarının temizliği evde yapılamaz. Dişlerin arasında kalabilen yemek atıkları bir süre sonra dişlerde taşlara neden olmaktadır. Diş taşları temizliği diş doktorları tarafından yapılır. Bunun dışında dişinizde çürümeye başlayan alanlar varsa diş doktorunuz dolgu ve diğer yöntemlerle sorun büyümeden ortadan kaldırır.

Sağlıklı dişlere sahip olmak için mutlaka senede iki kere doktora gitmeyi ihmal etmeyin. Kendinize ve ağız sağlığınıza değer vermeniz tüm vücut sağlığınızı etkileyecektir. Bakımlı bir ağız sağlıklı bir birey olmanızın temelini oluşturur.

Beslenmeye Dikkat Etmek

Sağlıklı beslenmek diş sağlığı için gereklidir. Gün içinde tüketilen aşırı tatlı yiyecekler, asitli içecekler, çok soğuk ve çok sıcak ürünler dişlere zarar vermeye başlar. Fazla tatlı tüketiminden uzak durmak kilo alımı için yardımcı olacağı gibi ayrıca dişlerin çürümesini de önleyecektir.

Fazla bilinme de gazlı ve asitli içecekler diş minesine zarar vermektedir. Dişin üzerinde yer alan ve koruyucu bir tabaka olan diş minesi zararlı içecekler ile hasar görebilir. Bu durum dişlerin daha çabuk çürümesine ve dayanıksız bir hale gelmesine neden olur. Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin Neler Yapılmalıdır? Konulu yazımızın sonuna geliyoruz. Bu yazımızda hayatımızda büyük yeri olan dişlerimiz hakkında bilgiler aktardık. Sağlıklı dişler hayatımızın tüm alanını direk olarak etkiler. Dişlerinize iyi bakmayı ihmal etmeyin.