Dr. Cansu Bilginer Kılıç | Protetik Diş Tedavisi Uzmanı / Diş Hekimi, Prosthodontist / Dentist

Hamilelik sırasında tüm vücut gibi dişlerde de değişmeler olmaktadır. Dişler ve diş etleri daha hassas bir hale geleceği için, diş bakımına daha fazla dikkat etmek önemlidir. Çoğu hamile kadın, hamileliğe hormonal dengedeki bir değişikliğin eşlik ettiğinin farkındadır. Ancak genelde bu durum yani hormanların değişim süreci diş eti ve diş sağlığını da etkiler. Bu yazımız da hamilelik sırasında diş sağlığı için yapılması gerekenler hakkında bilgiler bulacaksınız. Yazımızı sabırla okuyabilirseniz aklınıza hiçbir soru kalmayacağına emin olabilirsiniz.

Vücuttaki gevşemiş bağ dokusu nedeniyle diş etlerine daha fazla kan verilir. Bu, onu daha hassas hale getirir ve temizlik sırasında yaralanmayı ve hatta tutuşmayı kolaylaştırır. Hamilelik ile birlikte Diş çürümesi ve diş eti kanamaları daha fazla olmaya başlayacaktır. Hamilelik sırasında diş ve ağız sağlığına zarar veren bazı nedenler şunlardır.

Sabah Kusması Diş Sağlığına da Zarar Veriyor

Birçok kadın, özellikle hamileliğin başlangıcında, sabah bulantısından muzdariptir. Sık kusma dişler üzerinde zararlı bir etki bırakır. Çünkü kusan mide asidi diş minesine zarar verir ve onu yumuşatır. 

Tabii ki, sabah bulantınız olduğunda, kusma dürtüsünü bastırmak zordur.  Diş fırçasına doğrudan uzanmayın, aksi takdirde diş minesine zarar verebilirsiniz. Bir gargara kullanmak, yarım saat beklemek ve ardından bir diş fırçası ve diş macunu ile iyice fırçalamak daha iyidir.

Hem Anneler Hem De Babalar Dişlerini Sağlıklı Tutmalıdır

Anne ve babanın diş bakımına özen göstermesi bebeğin diş gelişimi için etkendir. Sadece annenin dişlerine dişlerine dikkat etmesi yeterli olacaktır düşüncesi yanlıştır. Bu durum babalar için de geçerlidir. Çünkü çocuğunuz bakterisiz doğar. Diş çürümesine neden olan bakteri türü çocuğa sadece tükürük yoluyla geçer. Bu, bir öpücükle veya ebeveynler çatal bıçak takımını yavrularıyla paylaştığında olabilir.

Bu sadece annenin sağlığını değil, aynı zamanda doğmamış çocuğun da sağlığını etkileyebilir. Bu nedenle hamileler ve çocuk sahibi olmak isteyen kadınların erken dönemde diş sağlığına özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir.

Dişler hamilelik sırasında çürüklere ve diş yapısına zarar vermeye daha yatkın hale gelir.  Diş maddesinin direnci tükürükten güçlü bir şekilde etkilenir. Normalde tükürük çürük asitlerini nötralize eder ve yüksek mineral içeriği nedeniyle diş yapısının güçlü kalmasına yardımcı olur. Hamilelik sırasında tükürüğün bileşimi değişir. Daha asidik hale gelir ve kalsiyum ve fosfat içeriği azalır. Bu durum diş çürümesi riskini artırır.

Hamilelik Ve Diş Sağlığı

Birçok anne adayı hamilelik sırasında diş eti problemleri yaşar. Diş eti ve dişlerin mevcut hastalıkları dokuz ay içinde artar veya gelişir. Hamilelik döneminde diş etlerindeki kan damarları hormonal etkilerle çoğalır ve daha geçirgen hale gelir. Diş etlerine daha fazla kan verilir, daha yumuşaktır, bazen şişer ve bu nedenle daha hassastır.

Anne adayları sıcak, soğuk, tatlı veya ekşi yiyecekler tüketirken aniden dişlerinde şiddetli ağrılar yaşarlar. Hamilelik sırasında, vücut büyük miktarda östrojen salgılar. Hormonlar hamilelikte diş etlerini daha fazla yumuşattıkları ve kan dolaşımının daha iyi olduğu için hassas diş etlerine neden olur. Bu, diş etlerini her türlü bakteri için ideal bir geçit yapar. Hamile kadınların diş eti iltihabından muzdarip olma olasılığı önemli ölçüde daha yüksektir. 

Kadınlık hormonu progesteron seviyesi keskin bir şekilde yükselir. Bu da diş etlerinin daha fazla kan almasına ve gevşemesine neden olur. Bu onu bakteri ve plaklara karşı daha duyarlı hale getirir.

  • Progesteron hormonu ayrıca fetüsü bağışıklık sisteminden korumak için vücudun bağışıklık savunmasını düzenler. Sonuç olarak, diş etleri de dahil olmak üzere vücut, iltihaplanmaya neden olan bakterilere karşı kendini daha az savunabilir.
  • Artan kadınlık hormonu östrojen seviyeleri, ağız şişmesinin gelişmesini kolaylaştırabilir.
  • Diş eti iltihabına neden olan bakteriler bu hormonları sever ve büyümek için kullanabilirler.

Hamilelikte Mükemmel Ağız Bakımı

1. Dişlerinizi fırçalayın

Dişlerinizi fırçalamak muhtemelen hayatın bu evresinde olduğu kadar önemli olmamıştır. Ağızda iltihaplanmayı önlemek için hala en basit ama en etkili önlemdir. Çünkü bakteri sayısını büyük ölçüde azaltır. Dişlerinizi her sabah ve akşam iki dakika fırçalayın. Ağzın tüm bölgelerini eşit şekilde fırçalamaya özen gösterin. Elektrikli diş fırçası, doğru fırçalama tekniğini korumaya ve temizleme sonucunu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Diş yüzeyinin üçte birini oluşturdukları için interdental boşlukları unutmayın. Bunun için örneğin diş arası fırçaları kullanabilirsiniz.

2. Florür Kullanın

Dişlerinizi fırçalarken diş macununun 1500 ppm konsantrasyonda florür içerdiğinden emin olun. Çünkü florür, dişi çürük asitlerinden korur ve asit saldırısından sonra onu güçlendirir. Hamile kadınlar özellikle diş çürümesine eğilimli olduğundan, ek florür kullanmayı düşünmelidir. Örneğin haftada bir yüzde 1.25 florür jeli kullanmak iyi bir fikirdir.

3. Sakız Çiğneyin

Tükürüğümüz çürük önleyici özelliklere sahiptir. Şekersiz sakız çiğnemek tükürük miktarını attıracağı için çürüklerle mücadele de size yardımcı olacaktır.

 4. Sağlıklı Beslenin

Bu nokta dişleriniz için de önemlidir. Diş çürümesi riskinin artması nedeniyle, şekerden kaçınmak artık daha da önemli. Ayrıca, aperatifler söz konusu olduğunda kendinizi sınırlayın. Çünkü öğünler arasındaki aralar ne kadar kısa olursa dişleriniz için o kadar kötü olur.

5. Kontroller İçin Dişçiye Gidin

Hamilelik sırasında bir dişçiye giderek dişlerinizin bakımını yaptırmak önemlidir. Dişçiye sadece çürükler için gitmeyin. Diş bakımında erken teşhis ve tedavi dişleri kurtarmanızı sağlar. Bu nedenle hamile kalmayı düşünüyorsanız ya da hamile iseniz bir dişçiye giderek dişlerinizin son durumu hakkında bilgi edinin. Bilgi edindikten sonra düzenli olarak diş bakımına devam etmelisiniz. Hamilelik sırasında 2 ayda bir dişçi kontrolü yeterli olacaktır.