Dr. Cansu Bilginer Kılıç | Protetik Diş Tedavisi Uzmanı / Diş Hekimi, Prosthodontist / Dentist

Diş İpi Nasıl Kullanılmalıdır sorusu diş hastalıkları ve sorunları yaşayan kişiler tarafından sıkça aranır. Diş hekimleri sadece diş koruma ve bakımı için sadece diş fırçalamanın yetersiz olacağından hem fikirdir. Bu yazımızda diş hekimleri tarafından diş fırçalamadan sonra en çok tavsiye edilen yöntem olan diş ipi ve kullanımı hakkında bilgiler yer almaktadır.  Daimi dişler 6 yaşından sonra oluşmaya başlar.6 yaşından itibaren diş fırçalamasıyla beraber diş etini aktif olarak kullanmak önemlidir.

Etkili Diş Temizliği İçin Bilmeniz Gerekenler

Gün içinde yenen yemeklerden kalan artıklar mutlaka diş etlerinde ve diş aralıklarında kalır. Mümkünse dişlerinizi her yemekten sonra düzenli olarak fırçalamak iyi ve koruyucu bir yöntemdir. Bununla beraber eğer gün içinde dişlerinizi fırçalamak için vaktiniz yoksa en az bir kere yatmadan önce mutlaka dişlerinizi fırçalamak gerekiyor. Diş fırçalamanın yanında diş etlerinizi güzelce ve dize yazımızda belirteceğimiz şekilde diş ipiyle temizlemek te diş sağlığı için gerekli bir temizleme ve koruma yöntemidir.  Diş ipini her diş fırçalama işleminde sonra yapmak etkili bir yöntemdir. Eğer diş ipi kullanmak için vaktiniz yoksa mutlaka günde bir kez diş ipi kullanmaya özen gösteriniz.

İdeal bir diş temizliği için günde en az 3 kere dış fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya özen göstermelisiniz. Diş ipi dişler arasında oluşan tartar ve yemek atıklarını tamamen temizlemeye yarar.

Diş İpi Nedir?

Diş ipi diş fırçasının ulaşamadığı noktalarda kalan yiyecek artıklarını tamamen temizlemek için kullanılır. Kaliteli bir diş fırçasıyla yapılan temizlikte dişlerin sadece % 70 tamamen temizlenebilir. Dişinizi ne kadar fırçalarsanız fırçalayın mutlaka yiyecek atıkları diş aralıklarında kalacaktır. Temizlenmeyen yiyecek atıklar bir süre sonra diş taşlarına neden olur. Ayrıca diş ipinin kullanılmadığı durumlarda dişte çürümeler ve ağızda koku oluşumu görülmektedir.

Diş İpi Nasıl Kullanılır?

Diş ipinin uzunluğu önemlidir. Çok kısa ya da çok uzun diş ipi kullanmak doğru değildir. 50 Cm boyundaki bir diş ipini iki elinizin orta parmaklarına sarınız. Diş ipini sarma işlemi sırasında diş ipini fazla sıkmadan yapmak önemlidir. Bir parmağa birden fazla diş ipi sarmanız önerilmez. Diş ipini elinize tam anlamıyla sardıktan sonra ikinci adıma gelir. İşaret ve başparmaklarınız ile diş ipini dişlerin aralıklarından geçirmeniz gerekmektedir. Burada diş ipini koparmamaya dikkat edin. Ayrıca diş ipiyle temizlik yaparken çok dikkatli olmak gerekir. Diş ipi dikkatli kullanılmaz ise diş etine zarar verebilir. Diş etleri hassastır.

Diş ipi kullanmak diş fırçalamaya göre daha fazla zamanınızı alacaktır. Biraz vakit alacağı için sabırlı olmanız ve dişlerinizin bakımı için önemli bir temizleme yöntemi olduğunu unutmamanızı öneriyoruz.

Yanlış Diş İp Kullanımı

Diş ipi kullanımında yapılan en büyük hata aynı diş etini birden fazla kez kullanmaktır. Diş ipi ağız içinde kullanılan bir temizleme yöntemidir. Diş ipi kullanılarak yaptığınız ağız bakımında mutlaka bir kez diş ipini kullanın. Aynı diş ipini kullanmak ağızda bakteri oluşumuna ve istenmeyen ağız içi hastalıkları neden olabilir. Ayrıca diş ipi kullanımı sırasında diş etine zarar vermemeye özen göstermelisiniz. Eğer fazla sert bir temizleme yaparsanız diş etinize zarar verebilirsiniz.  

Diş ipi kullanımı gayet kolay ve basittir. Doğru diş kullanımı hakkında yazımızda bilgiler paylaşmıştık. Uygun sertlikte ve her seferinde farklı bir diş ipi kullanımı ile kolayca diş ipi temizliğinizi yapabilirsiniz.

Diş İpi Ne Zaman Fayda Sağlar?

Kullanmaya başladıktan sonra diş eti hemen etkisini göstermeye başlar. Diş ipi kullanan kişilerde ağız kokusu ciddi oranda azalmaktadır. Sadece diş fırçalamak ağız kokusunu kısmen giderebilmektedir. Düzenli olarak diş ipi kullanımı ilk günden itibaren size fayda sağlamaya başlar.

Diş İpi Dişlerimi Kanatıyor Sebebi Nedir?

Bazen diş ipi kullanmak diş etlerinde kanamalara neden olabilir. Bunun en büyük nedeni diş etlerinin diş ipini alışık olmamasıdır. Diş ipini ilk kez kullanmaya başlıyorsanız diş etlerinizde ufak kanamalar olabilir. Bu sizi korkutmamalıdır. Bir süre sonra muhtemelen 7 gün içinde diş eti kanamaları tamamen ortadan kalkacaktır. Diş etleri 7 günlük bir süre içinde diş ipi kullanımına tamamen alışır. Kanama sorunları ortadan kalkar.

Diş İpi Ne Zaman Kullanılmaya Başlanır?

Diş ipi kullanımı için belirli bir süre yoktur. Erken yaşlarda diş ipi kullanımına başlamak ve düzenli olarak devam etmek diş eti koruması için önemlidir. Eğer bu zamana kadar diş ipi kullanmadıysanız dişlerinizin sağlığı için hemen kullanmaya başlamanızı öneriyoruz.

Diş İpinin En Bilinen Faydaları Nelerdir?

  • Diş temizliği için önemli bir araçtır.
  • Ağız kokusunun önlenmesinde etkili bir yöntemdir. Özellikle sabahları oluşan ağız kokusunun tamamen önüne geçer.
  • Diş eti hastalıkları çok fazla görülür. Diş eti hastalıklarının önüne geçmek için koruyucu yöntemleri arasında sayılabilir.
  • Diş ve diş etlerinde bir süre sonra plaklar ve tartarlar görülebilmektedir. Düzenli olarak diş ipi kullanmak dişte ve diş etlerinde oluşan tartar oluşumunu tamamen önler. 

Diş İpi Kullanımının Zararları Nelerdir?

Diş ipi kullanımının bilinen bir zararı yoktur. Fakat yanlış diş ipi kullanımı bazı ağız hastalıklarına neden olabilir. Bu sorunları diş ipinin niteliğinden çok yanlış kullanımdan kaynaklanmaktadır. Fazla sert ve bilinçsiz diş ipi kullanımı hassas olan diş etlerine zarar verebilir.

Diş İpi Nasıl Kullanılmalıdır? Konulu yazımızın sonuna geliyoruz. Bu yazımızda diş ipi hakkında tüm merak edilen sorulara yanıtlar vermeye çalıştık. Diş ve ağız sağlığınız içim tüm diş hekimleri tarafından tavsiye edilen diş ipini hala kullanmaya başlamadıysanız bir an önce başlamanızı tavsiye ediyoruz.