Dr. Cansu Bilginer Kılıç | Protetik Diş Tedavisi Uzmanı / Diş Hekimi, Prosthodontist / Dentist

Dişlerimiz yararlı ve gerekli bir çiğneme ve ısırma aracı olarak beslenmemize, katkıda bulunurlar. Ayrıca dil oluşumumuzun ve devam eden telaffuzumuzun çok önemli bir parçasıdırlar. Ayrıca güzel ve sağlıklı dişler sadece harika görünmekle kalmaz, aynı zamanda birçok insan için sahibi hakkında bir şeyler söylerler.

Kirli, hastalıklı dişleri veya dişlerinde göze çarpan boşlukları olan kişiler genellikle toplum içinde sessizce kınanır, hatta kaçınılır. Birçoğu için, tüm bunlar genellikle sağlıksız bir yaşam tarzının veya hatta kirliliğin belirtileridir. Çünkü gerçek şu ki, dişlerinize gerektiği gibi bakmazsanız, onları er ya da geç kaybedersiniz.

Ancak diş boşlukları ve diş hastalıkları her zaman bakımsızlık, hijyen ve kirlilikten kaynaklanmaz. Hastalıklar, kazalar veya yaşlılık ve buna bağlı aşınma ve yıpranma – sonuçta diş kaybına neden olabilir. 

Estetik Diş Hekimliği

Estetik diş hekimliği diş aparatlarının tüm estetik yönleriyle ilgilenir. Bu, dişlerin bakımı ve optimize edilmesi ile sağlam bir diş aparatını restore etmek için alınan önlemleri içerir. Bunlara eksik, kırık, hasarlı veya çarpık dişler (çarpıklık) ve renksiz dişler dâhildir.

Uygun protezlerin yelpazesi , ilgilenenlerin ve kullananların sayısı kadar fazladır. Tedavi edilecek diş sayısına ve yönteme bağlı olarak maliyetler, riskler ve gerekli tedaviler de çeşitlilik göstermektedir. Kesin ifadeler ve bilgiler yalnızca bir uzman tarafından bireysel olarak verilebilir.

Diş Estetiği Nedir?

Diş estetiği diş hekimliğinin bir dalıdır ve dişlerin görünümünü ve görünümünü etkileyen her şeyle ilgilenir. Diş estetiği, dişlerinizin beyaz rengini geri kazandırmanın yanı sıra dişleri düzgünleştirme ve diş etlerinin sağlıklı olmasını sağlamaya yönelik önlemleri de içerir. Bu nedenle kırmızı estetiği denilen diş eti tedavisi de diş estetiğinin uzmanlık alanına girer. Dişlerin tekrar sağlık ve canlılık iletebilmesi için diş estetiğinin sunduğu farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Diş hekimliği, protez ve ortodonti alanlarından son teknoloji yöntemler kullanılmaktadır.

Işıltılı bir gülümseme elde etmenin beyazlatma, kaplamalar, görünmez diş telleri ve profesyonel diş temizliği gibi sayısız yolu vardır. Genel olarak dişlerin görünümü ve estetiği ile ilgili öğretim ve uygulamalar “Estetik Diş Hekimliği” alanı altında özetlenmektedir. Ancak bu zorlu alan sadece güzel, beyaz dişlerle değil, aynı zamanda diş etlerinin sağlığı ve alt ve üst çene dişlerinin fonksiyonel uyumu ile de ilgilenir.

Diş Estetiğinin Avantajları

Estetik diş hekimliği ve diş hekimliğinin avantajları arasında ilk sırada kozmetik veya optik sonuç gelmektedir. Güzel, düzenli ve beyaz dişler güvenlik, özgüven ve diğer insanlar üzerinde iyi bir izlenim sağlar. Ancak bu bağlamda çok önemli olan bir başka husus daha vardır. Diş estetiği ile dişlerin işlevi arasındaki bağlantı. Bu nedenle diş estetiği uzmanları için en büyük zorluk, diş estetiğini ve diş aparatının işlevini güvence altına almak ve/veya eski haline getirmektir.

Kaplamalarla Estetik

Çoğu zaman kusursuz gülümsemeyi ilgili moda veya güzellik dergilerinden, reklamlardan veya ünlü yıldızlarından muhtemelen biliyorsunuzdur. Çoğu durumda, bunlar  kaplamalardır. Bunlar, diş laboratuvarında hastaya özel olarak hazırlanan ve daha sonra dişe yeni ve çok doğal bir görünüm kazandırmak için hafif taşlanmış dişlerin üzerine yerleştirilen özel bir seramikten yapılmış ince kaplamalardır. Özellikle görünen ön diş bölgesinde sıklıkla kullanılırlar.

Kaplamalar diş dostudur, çünkü sağlıklı dişin yalnızca çok az bir kısmının çıkarılması gerekir ve seramik malzeme sayesinde hiçbir şekilde gerçek dişlerden daha kalitesiz değildir. Diş minemiz kadar yarı saydamdırlar, son derece sağlamdırlar ve uygun bakımla 20 yıl veya daha uzun bir hizmet ömrüne sahiptirler. Kaplamalar estetik mükemmelliği temsil eder ve dışarıdan bakanlar için gerçek dişlerden ayırt edilemez. Dişlerde renk değişikliği, küçük çapraşıklıklar, diş boşlukları, diş kusurları veya estetik olmayan diş şekilleri için ve tek tek dişler veya hatta tüm diş sıraları için kullanılabilirler.

Görünmez Diş Telleri

Hafif çapraşık dişler görünmez diş telleri ile kolayca düzeltilebilir. Sağduyulu görünümleri nedeniyle bunlar yetişkinler için de uygundur ve ağrısız diş düzeltmesi vaat eder. Eskiden diş tellerini takmayı birçok insan istemiyordu. Bunun en büyük sebebi dışarıdan görünümlerinin güzel olmamasıydı. Diş hekimlerinin çok faydalı olarak nitelendirdikleri diş telleri, teknolojinin gelişmesi ile birlikte yeni bir boyut kazandı. Diş estetiği uygulamalarında sıkça başvurulan Görünmez Diş Telleri ile sizde istediğiniz güvenli gülüşü sahip olabilirsiniz.

Diş Rengindeki Dolgular

Her dolgu malzemesi görsel olarak çekici değildir. Dolgu, diş tedavisi sırasında kullanılması zorunlu uygulamalar arasında sayılabilir. Fakat diş renginde olmayan dolgular ağızda çürük gibi görünür. Buda kötü ve yapay bir görüntüye neden olur. Diş rengindeki dolgular bu sorunu tamamen ortadan kaldırmaktadır. Diş estetiği uygulamalarında sıkça diş rengindeki dolgu uygulamalarından yararlanılmaktadır.

Diş Estetiği ve Beyazlatma İşlemi

Çay, kahve ya da diğer dış etkenler bir süre sonra dişlerimizin doğal beyazlığını yok eder. Özellikle sigara ve tütün ürünleri istenen beyazlıkta dişlerimizin olmasını engeller. Toplumda sararmış dişler sizi zor durumda bırakabilir. Ne kadar fırçalarsanız fırçalayın bazen dişlerdeki sararmalardan kurtulamazsınız. Bunun için diş hekimleri diş beyazlatma işlemi uygulayarak dişlerinizi beyazlatırlar. Diş beyazlatma işlemi diş tonunuzun en uygun hale getirme işlemidir. Öncelikle Diş hekimiyle beraber dişlerinizde istediğiniz renk tonuna karar verirsiniz. Sonrasında diş hekimi dişlerinizi beyazlatma işlemini uygulayarak dişlerde oluşan tortu ve sararmaların hepsini temizler. Temiz ve bembeyaz dişler kendinize verebileceğimiz en hediye olabilir. Bu sayede güvenle herkese gülümseyebilirsiniz.