Dr. Cansu Bilginer Kılıç | Protetik Diş Tedavisi Uzmanı / Diş Hekimi, Prosthodontist / Dentist

Diş çürükleri insan sağlığını temelden etkiler.  Bu yazımızda diş çürükleri neden ve nasıl oluşur? Diş çürüklerinden korunmak için bilinmesi gerekenler nelerdir?  Sorularının yanıtlarını bulacaksınız.
 

Hayatımızı ettirmek için beslenmek zorundayız. Ağzımız ve dişlerimiz beslenme ve sindirim yolculuğunda en önemli yardımcımızdır. Dişlere ne kadar iyi bakılırsa o kadar diş çürümelerinin önüne geçilmiş olur. Diş çürükleri diş kayıplarına neden olmaktadır. En sağlıklı olanı hayatınızın sonuna kadar kendi dişinizi kullanmanızdır. Fakat diş sağlığına dikkat etmezseniz ve dişlerde çürümeler meydana gelirse bir süre sonra çürük dişlerin çekimi mecburi hale gelir. Çürük dişe, çekim ya da dolgu ile müdahale edilmez ise bir süre sonra diğer sağlam dişleri de etkileyerek çürüklerin yayılmasına neden olabilir.

Ayrıca çürük dişler ağızda kötü kokuya neden olmaktadır. Toplum içindeki sosyal yaşantınızı kötü yönde etkileyen bu kokudan kurtulmak için tek çare diş ve ağız bakımına özen göstermektir. Özellikle diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile çürük dişlerden kurtulabilirsiniz.

Diş Çürümesi Nasıl Durdurulur?

Diş çürükleri ağız sağlığını tehdit eder. Eğer dişlerinizin çürümesini istemiyorsanız bazı noktalara çok dikkat etmek gerekir.  Diş çürümesine neden olan birçok faktör olmakla beraber 4 ana madde ile diş çürüklerinin nedenlerini incelemek mümkündür. Diş çürümesi başladıktan sonra durdurulabilir. Bu nedenle dişleri çürüten davranışlardan uzak durmak ve ağız bakımına önem göstermek önemlidir.

·       Rafine Edilmiş ve Aşırı Şekerli Ürünlerin Tüketimi

·       Asitli ve Gazlı Yiyeceklerin Tüketilmesi

·       Vitamin ve Mineral Eksikliği

·       Ağız Bakımının Tam Yapılmaması


Rafine Edilmiş ve Aşırı Şekerli Ürünlerin Tüketimi

Şeker diş çürümelerine neden olur. Özellikle Rafineri edilmiş gıdalar ve paketlenmiş ürünlerde genetiği değiştirilmiş yoğun şeker kullanılır. Bu tarz ürünlerin aşırı tüketimi dişlerde çürümelere neden olmaktadır. Şeker başlı başına hayatımızda çok az olması gereken bir besindir.  Mümkün olduğunca şekerden uzak durmak ağız ve diş sağlığı içinde büyük önem taşır. Eğer azda olsa paketlenmiş ve şekerli ürünleri tüketiyorsak mutlaka günde en az 3 kere dişlerimizi fırçalayarak ağız bakımına özen göstermelisiniz.

Rafine edilmiş ve aşırı şekerli ürünler ağızdaki asit oranını arttırarak dişlerde aşınmalara ve çürümelere neden olur. Bu çürüme gün geçtikçe artarak ağız sağlığını bozar. Aşırı şekerli ürünlerden tamamen uzak durmak ya da mümkün olduğunca az tüketmek diş ve ağız sağlığınız için alabileceğiniz önlemler arasında yer alır.

Asitli ve Gazlı Yiyeceklerin Tüketilmesi

Asitli ve gazlı ürünler günümüzde çok fazla tüketilmektedir. Özellikle gençler arasında gazlı ürünlerin kullanımı çok fazladır. Oysa gazlı içecekleri sağlıksızdır. Vücut sağlığına verdiği zararların yanında dişlerde çürümesine direk olarak etki eder. Asit diş minesine zarar vermektedir. Ayrıca aşırı şekerli bir ürün olduğu için diş çürümesini hızlandıran bir etkiye sahiptir.

Asitli içecekler ağızdaki diş minesinin incelmesini sağlar. Aslına bakılırsa dişte oluşan bakterilere yardımcı olur demek daha doğru olacaktır. Ağız içi baziktir. Bu nedenle asit ve şeker ağız ve diş dengesini hızlı biçimde bozabilir. Asitli içecekleri hiç tüketmemek ya da mümkün olduğunca az tüketmek diş sağlığınızı korumak için önemlidir.

Vitamin ve Mineral Eksikliği

Vitaminler ve mineraller diş sağlığı için çok önemlidir. Eğer vücutta eksik vitaminler varsa bir süre sonra dişlerinizin bakterilere karşı direncinde düşmeler başlayacaktır. Özellikle kalsiyum, fosfor, florür, B ve C vitaminlerinin eksik olması dişlerin çürüme hızının arttırır. Diş çürümesinin yanında diş eti güçsüzlüğü ve kanamalarının da nedenleri arasında vitamin eksikli yer almaktadır.

B ve C vitamini diş etini besleyen temel vitaminler arasında yer alırlar. Bu vitaminlerin eksik olması durumunda diş etinde kanamalar ve çekilmeler görülecektir. Vitaminler diş minesi denilen ve dişi tamamen koruyan yapıyı besler. Diş minesi ne kadar sağlam olursa dişlerinizin çürüme olasılığı da o kadar düşük olacaktır.

Ağız Bakımının Tam Yapılmaması

Ağız bakımı sadece diş fırçalayarak yapılmaz. Ağız bakımı için sadece dişler değil tüm ağız bakımına dikkat etmek gereklidir. Ağzımızda sadece dişler yoktur. Diş etleri de ağız bakımı içine girmektedir. Ayrıca dişleri sadece fırçalamak sadece ağız bakımının % 60 oluşturur. Bunun yanında düzenli olarak diş ipi kullanmak ve düzenli olarak dişleri fırçalamaya devam etmek gereklidir.

Ağız Bakımı için Yapılması Bilinmesi Gerekenler

Günde 3 kez dişlerinizi en az iki dakika boyunca fırçalayın. Fırçalama sırasında diş etleriniz kanayabilir.  Bir süre sonra diş etleriniz alışacağı için kanama duracaktır. Fakat kanama devam ederse mutlaka uzman bir doktora danışmanızı tavsiye ediyoruz. Eğer günde 3 kere diş fırçalama imkânınız yoksa gece mutlaka bir kez dişinizi fırçalayın.

Diş ipi kullanmayı alışkanlık hale getirin. Dişlerinizi ne kadar iyi fırçalarsanız fırçalayın mutlaka dişler arasında yiyecek kalıntıları kalacaktır. Bunları diş ipi temizlemez iseniz ağızda koku, dişte çürüme gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Dişlerinizi fırçaladıktan sonra piyasa da yer alan ağız gargarlarını kullanmak ağızda oluşabilecek bakterileri önleyecektir. Eğer her fırçalama da gargara yapmaya fırsatınız olmuyorsa gece yatarken bir kez yapmayı ihmal etmeyin.

Diş Çürümeleri Nasıl Belirti Verir?

Ağızdaki çürüklerin ilk belirtisi genel olarak ağız kokusudur. Dişleri ne kadar fırçalarsanız fırçalayın eğer dişte çürüme başladıysa çürük yumurtaya benzer bir koku oluşacaktır. Diş çürüklerinin tedavisinde en önemli korunma yöntemi belirli periyotlarda diş doktoruna giderek kontrol yaptırmaktadır. Erken fark edilen çürükler dolgu ve diğer tedavi yöntemleri ile kurtarılabilmektedir.

Dişlerde oluşan açı ve yiyeceklere karşı hassasiyet oluşması da çürükler için işaret olabilir. Çürük dişler soğuk ve sıcak içeceklere karşı daha hassastır.